Snelstart Ondergrondgegevens

Het DINOloket is een kaartapplicatie die toegang biedt tot de grootste database van de Nederlandse ondergrond. Op deze pagina vindt u instructies over het gebruik van deze applicatie. Deze pagina gaat volledig over het gebruik van de kaart voor ondergrondgegevens. Wilt u de instructies voor het gebruik van de kaart voor ondergrondmodellen lezen, bekijk dan de Snelstart Ondergrondmodellen.

Navigeren op de kaart

Inzoomen/uitzoomen

Door te scrollen met uw muis kunt u in- en uitzoomen op de kaart, zodat u een groter of kleiner gebied kunt bekijken.

U kunt ook de navigatieknoppen links bovenin gebruiken:

Plus-icoon voor inzoomen Inzoomen

Min-icoon voor uitzoomen Uitzoomen

Icoon van Nederland voor volledig uitzoomen Volledig uitzoomen

Verplaatsen

U kunt de kaart verplaatsen door met de muis op de kaart te klikken en ingedrukt te houden. Vervolgens kunt u de kaart verschuiven, zodat u naar de juiste locatie kunt navigeren.

Locatie zoeken

Vergrootglas-icoon voor zoekenDoor op de zoekknop in de linker bovenhoek te klikken, kunt u een locatie of object op de kaart zoeken.

Screenshot van de zoek-popup

Er verschijnt vervolgens een venster waarin u kunt zoeken in de volgende categorieën:

Object (via identificatie)
Hiermee kunt u een specifiek object zoeken door het identificatienummer in te voeren.
Adres
Hiermee kunt u zoeken op een adres in Nederland. Dit kan ook een postcode of plaatsnaam zijn. Tijdens het typen zullen er suggesties worden getoond om u te helpen bij het selecteren van de gewenste locatie.
RD-coördinaten
Hiermee kunt u zoeken op RD (Rijksdriehoeksstelsel)-coördinaten.
Provincie
Hiermee kunt u een van de provincies in Nederland selecteren. De geselecteerde provincie zal op de kaart worden omlijnd.
Waterschap
Hiermee kunt u een van de waterschappen in Nederland selecteren. De geselecteerde waterschap zal op de kaart worden omlijnd.

RD-coördinaten

Op de kaart worden rechts onder de RD-coördinaten weergegeven van de positie van uw muis.

Screenshot van rd-coördinaten aanduiding

Gegevens weergeven en verbergen op de kaart

Bij aanvang worden er nog geen gegevens op de kaart getoond. Dat komt omdat er nog geen kaartlagen zijn geselecteerd. Rechts bovenin vindt u een overzicht van de domeinen. Een domein bestaat uit meerdere kaartlagen.

Screenshot van overzicht met kaartlagen en sub-kaartlagen

Bij de kaartlagen wordt ook het bijbehorende symbool getoond waaraan u de gegevens op de kaart kunt herkennen. Middels het aanvinken van de kaartlagen worden de bijhorende gegevens op de kaart getoond.

Middels het activeren van de knop "Alleen BRO-gegevens" worden uitsluitend de kaartlagen met BRO-gegevens getoond. Standaard zijn alle kaartlagen beschikbaar.

Gegevens filteren

Voor de kaartlagen zijn verschillende filter mogelijkheden aanwezig. De filters zijn “uitgegrijsd” als deze niet beschikbaar zijn. Zij worden beschikbaar zodra ver genoeg is ingezoomd op de kaart.

Voor alle filters is een specifieke beschrijving aanwezig in de vorm van een tooltip. De tooltip is te raadplegen door met de muis over het filter heen te bewegen.

Screenshot van kaarlaag filters

Objectinformatie weergeven

Door het klikken op één van de getoonde objecten op de kaart wordt een scherm geopend met informatie over het object.

Punten op de kaart

In het getoonde scherm worden standaard de basisgegevens van het object getoond. Met de tabbladen kan er meer informatie worden opgevraagd. Het kan per object verschillen welke informatie en tabbladen beschikbaar zijn.

Screenshot van een informatiescherm van een willekeurig object.

Wanneer er meerdere punten dicht bij elkaar liggen, kunnen bij een klikactie meerdere punten worden getoond in het scherm met objectinformatie. Middels de pijlen in het scherm kan worden doorgeklikt naar naast gelegen objecten.

Screenshot van bladerknoppen "1 van 3"

Als er objecten van verschillende kaartlagen gelijktijdig worden aangeklikt, worden deze in het informatiescherm getoond onder verschillende tabbladen.

Tabbladen voor verschillende objecttypes op 1 locatie

Objecten aanvragen

Naast het bekijken van de informatie op de kaart, is het ook mogelijk om de gegevens van een gewenst gebied aan te vragen. Alvorens u hiermee gaat starten, dient u eerst een kaartlaag in het menu te selecteren. Vervolgens kunt u gebruik maken van één van de selectiemogelijkheden om de gewenste objecten te bepalen.

Binnen het DINOloket zijn er twee selectiemogelijkheden.

Rechthoekige selectietool

Met de rechthoekige selectietool kan een rechthoek getekend worden op de kaart. Objecten die binnen het rechthoek vallen, zullen geselecteerd worden.

Rechthoekige selectie tool icoonDoor op de knop met het rechthoek symbool te klikken, kunt u de selectietool activeren of deactiveren. U maakt een selectie door met de muis op de kaart te klikken en deze ingedrukt te houden. U beëindigt de selectie door de knop los te laten.

Animatie voorbeeld van rechthoekige selectie

Tijdens het maken van een selectie is het niet mogelijk om de kaart te verschuiven.

Polygoon selectietool

De gewenste selectie is soms niet met de rechthoekige selectietool te maken. U kunt hierbij denken aan het enkel selecteren van de objecten ten zuiden van een kronkelige rivier. Daarvoor kan dan de polygoon selectietool gebruikt worden. Hiermee kan een selectie worden gemaakt die (bijna) elke gewenste vorm heeft.

Polygoon selectietool icoonDoor op de knop met het polygoon symbool te klikken, kunt u de selectietool activeren of deactiveren. U kunt een selectie starten door met de muis op de kaart te klikken. In tegenstelling tot de rechthoekige selectietool hoeft u niet uw muisknop ingedrukt te houden. Bij elke klik op de kaart wordt een punt van de polygoon gedefinieerd. U kunt zo veel punten neerzetten als u wilt. U beëindigt de selectie door de te dubbelklikken.

Animatie van polygoon selectie

U kunt de selectie annuleren door de polygoon selectietool te deactiveren.

Tijdens het tekenen is het nog steeds mogelijk om op de kaart te navigeren door in- of uit te zoomen en door de kaart te verschuiven.

Uw gemaakte selectie aanpassen en aanvragen

Nadat u een selectie hebt gemaakt, verschijnt er een overzicht met de geselecteerde objecten. U kunt de selectie hier bekijken en eventueel objecten uitvinken als u deze niet wilt opnemen in uw aanvraag. De geselecteerde objecten kunnen over meerdere pagina’s worden weergegeven in het overzicht.

Voorbeeld screenshot van een selectielijst

Als u tevreden bent met de gemaakte selectie, drukt u op de "Ga naar aanvragen" knop. Er verschijnt nu een formulier waar u de volgende gegevens kunt invullen:

E-mailadres (verplicht)
Het e-mailadres wat gebruikt wordt om de aanvraag naar toe te sturen.
Naam
De naam die wordt gebruikt in de aanhef van de e-mail.
Kenmerk
Een kenmerk wordt o.a. gebruikt als onderwerp in de e-mail. U kunt de aanvraag hiermee eenvoudig herkennen.
Organisatie
De organisatie waar u de informatie voor aanvraagt.
Controlecode
U dient de weergegeven (CAPTCHA) code over te nemen. Op deze manier proberen wij misbruik te voorkomen.

(De ingevoerde gegevens worden enkel en alleen gebruikt voor het per e-mail versturen van de aangevraagde gegevens. Bekijk de gebruiks- en privacy voorwaarden voor het gebruik van de website)

Contactgegevensformulier om data aan te vragen

Na het insturen van de gegevens, zal uw aanvraag worden verwerkt. De mogelijke verwerkingstijd kan tot maximaal 4 uur bedragen. Zodra uw aanvraag is afgehandeld, ontvangt u een e-mail met een link naar de downloadlocatie. De gegevens kunt u vervolgens downloaden in .ZIP formaat.

Heeft u de e-mail niet ontvangen binnen de gestelde termijn van 4 uur? Probeer het opnieuw of neem contact op met de DINOloket servicedesk.